Barnasör-karamell oldódó bojli
Sziasztok!
A mai napon egy saját ötlet alapján elkészített oldódó bojli receptjét osztom meg Veletek.
Elsősorban tavasszal, melegedő vízben tervezem használni.
Hozzávalók:
200 gr keksz őrlemény
200 gr CSL örlemény
100 gr szentjánoskenyérmag liszt
100 gr sörélesztő
100 gr szójaliszt
100 gr vitamelo
70 gr búzadara
50 gr madáreleség őrlemény
50 gr betaine HCL
30 gr tojáshéj őrlemény
1 evőkanál só
250 gr méz
25 ml kukoricacsíra olaj
5 ml folyékony édesítőszer
200 ml "alaplé" - visszaredukált barna sör + karamell – ennek az elkészítését leírom.
Az összetevők nagy részének származási helyét az előző posztomban már leírtam, nem kívánom újra bepötyögni a gépbe. Link itt:
Először is a száraz hozzávalókat egy tálba kimérem, gondosan összekeverem őket.
Nekem 1027 grammra jött ki, ennyi eltérés nem számít. A második képen látszik, hogy még vannak csomók az anyagban, azokat még szükséges kiszitálni vagy szétnyomni. (Januárban készült a bojli, az alapanyagokat a hideg padláson tároltam, és a zsíros szójaliszt könnyen összecsomósodik.)
Egy másik tálban összekeverem a folyékony alapanyagokat a sóval.
Az előbb már említett "alaplé", ami a sajátos ízét-illatát fogja adni a bojlinknak, a következőképp készül. Egy edénybe beleöntök 2 doboz (1 liter) barnasört, alágyújtok és addig forralom, míg a térfogata 200 ml-re csökken (elforr belőle a víz nagy része. Ezt a folyamatot hívják redukálásnak is.) Közben egy másik edényben 3 evőkanál cukrot megkaramellizálok. Én ezt úgy csinálom, hogy egy icipici vizet adok hozzá (épp annyit, hogy átnedvesedjen a cukor), és kis lángon addig főzöm folyamatos kevergetés mellett, míg először elforrja a vizet, majd megsűrűsödik, végül pedig szépen megbarnul. Vigyázat, hamar megég a cukor és akkor nagyon büdös és keserű lesz! Ha mindkét hozzávaló készen van, akkor feloldom a visszaredukált barna sörben a karamellt és hagyom kihűlni.
A felső edényben látható a kész karamell, az alsóban még javában forr a barna sör.
Mikor készen van az alaplé és kihűlt, akkor egy tálban összekeverem a mézzel (Én saját készítésű "fenyőmézet", más néven fenyőszirupot használok erre a célra), a kukoricacsíra olajjal és a folyékony édesítőszerrrel. Ha valaki színezni akarja a kész bojliját, akkor a színezéket is ebbe kell belekeverni.
így néz ki a kész szirup:
Következő lépésben a száraz összetevőket fokozatosan belekeverem a szirupba. Először robotgéppel csinálom, majd a vége felé áttérek a kézzel történő gyúrásra. Addig gyúrom, míg egy szép, homogén, gyurmaszerű tésztát vagy masszát nem kapok. Nekem így néz ki:
A kész masszát nejlonzacskóba teszem és és 10-15 percig pihentetem lezárva. Ha letelt a pihentetés ideje, akkor kézzel igény szerinti méretű golyókat formálok belőle. (Én 25-30 mm közé lőttem be aktuálisan, közelebb a 30-hoz.) Persze akinek van kinyomója és bojlirollere, az csinálhatja azzal is.
A kész golyókat - mivel a méz miatt ragacsosak lehetnek - vissza szoktam forgatni egy kis porba, amit az adott bojli száraz összetevőiből keverek össze (nevezhetjük alapmixnek is), hogy szárításkor ne ragadjanak egymáshoz illetve az edényhez, amiben száradnak.

Mivel januárt írunk, a bojlikat nem száríthatom a fűtetlen padláson, kénytelen vagyok a lakásban megoldani. Ehhez a művelethez egy 2 rekeszes gyümölcsaszalót használok. Legalacsonyabb hőmérsékleten, éppen csak néha kapcsoljon be egy picit, 3-4 napig szárítom, szerintem ez kb. 1 hetes passzív szárításnak felel meg. Ez a bojli 20-22 fokos vízben szerintem 3-4 órát kibír (otthon 6 óra alatt oldódott fel teljesen szobahőmérsékletű vízben, de abban persze nincsenek áramlatok és kis halak, amik csípkednék). Persze igény szerint lehet tovább is szárítani, kinek hogyan szimpatikus.
Szárítás után duplán bezacskózom, majd mehet a fagyasztóba felhasználásig.
Görbüljön mindenkinek :)
A fenti recept szabadon terjeszthető egy kéréssel:
a forrást (https://bojlikeszites.blogspot.com/) kérem minden esetben megjelölni!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése